ריפלוקס – רקע כללי
תינוקות פולטים הינה תופעה ידועה, טבעית ומוכרת, הנובעת מהעובדה שהמנגנון המונע עליית תוכן של אוכל מהקיבה לוושט, הינו מנגנון פיזיולוגי האמור להבשיל בהדרגה עד גיל עשרה חודשים. לפיכך, כשתינוק פולט לאחר האוכל, אנחנו מכנים זאת ריפלוקס פיזיולוגי תקין. אך לעתים תופעה זו הופכת לבעייתית יותר, המוכרת בז'רגון הרפואי תחת הכותרת "ריפלוקס".
כמה התופעה שכיחה?
תופעת הריפלוקס שכיחה מאוד בקרב אוכלוסיית התינוקות. כ-70 אחוז מהתינוקות יסבלו ממנה בדרגה קלה, בינונית או קשה, בשלב כלשהו בחודשים הראשונים לחייהם.
כיצד מתבטא ריפלוקס פתולוגי?
"ריפלוקס פתולוגי" הינו מצב שבו כמות הפליטות עוברת את המצב הרגיל – ומתבטאת בכמות פליטות מרובות, בכמויות גדולות, המתפרסות על פני שעות רבות של היום. במקרים רבים, התופעה מופיעה גם מספר שעות לאחר האוכל.
כיצד מתבטא ריפלוקס סמוי?
יש מצבים בהם התינוק אינו פולט כלל, אך תוכן של אוכל חומצי עולה לו לוושט – וגורם לו לצרבת. הביטוי לכך הוא שהתינוק נמצא באי שקט ברוב שעות היום, בוכה כל הזמן – ולא ברור מה מציק לו ומדוע הוא רוצה להיות כל היום על הידיים. מצב זה מכונה "ריפלוקס סמוי".
מה השפעת הריפלוקס על התנהגות התינוק?
מעבר לתחושה הכרונית הפיזית המפריעה, העלולה להופיע מיד לאחר האכילה, וגם שעות לאחריה התינוק לומד עם הזמן שהאוכל שהוא כל כך רוצה וזקוק לו, גורם לתחושה לא נעימה. מכאן, התינוק עלול להפחית את כמות האוכל, להפסיק באמצע האכילה ולהדוף את השד או הבקבוק שמובא לפיו.
התינוק נכנס לאי שקט ומקשית את הראש לאחור, כמנגנון הגנה למניעת עליית תוכן חומצי אל הפה. ברור שאם תהיה ירידה בכמות האוכל, כך תהיה גם האטה בעלייה במשקל – ואיתה הסכנה כי התינוק לא יתפתח כראוי.
מהם הסיבוכים שעלולים להיגרם אצל תינוקות שסובלים מריפלוקס?
לתופעת הריפלוקס ישנם מספר סיבוכים אפשריים:
- האטה בגדילה ובעלייה במשקל, עקב הפחתה בכמות האוכל. בהמשך עלול להופיע מצב שבו התינוק מפתח דחייה כלפיי מזון ומסרב להכניס אוכל אל פיו. כך מתפתחת אצלו הפרעת אכילה.
- שאיפה של תוכן חומצי לריאות, לצד הופעה של מצבים דמויי אסטמה, דלקות ריאות חוזרות, חרחורים – ועד למצבים מסכני חיים, כמו הפסקת נשימה וחנק.
- סיבוכים מקומיים בוושט, העוברת צריבה על ידי חומר חומצי, למשך תקופות ארוכות. סיבוכים אלה עלולים להופיע בדמות הופעה של הצטלקויות ושל דלקות מקומיות.
- במקרים של ריפלוקס סמוי, התינוק בוכה במשך רוב שעות היום – ואיננו מתייחס לסביבה, מכיוון שהוא שקוע בכאב שלו. בעקבות הסבל של התינוק, גם ההורים הופכים להיות מותשים ומגיעים לאפיסת כוחות ולחוסר יכולת לתפקד ולדאוג לתינוק ולעצמם.
לרוב, האבחנה של ריפלוקס ילודים נעשית בצורה קלינית, באמצעות תשאול של ההורים, נוכחות של תופעות הריפלוקס השגרתיות, וכן בדיקה גופנית. לרוב, אין צורך בבדיקות הדמייה או בבדיקות מעבדה אחרות כדי לאבחן ריפלוקס.האם הריפלוקס יכול לחלוף מעצמו?
כאמור, התופעה אמורה להיעלם מעצמה עד גיל עשרה חודשים, עם ההבשלה של המנגנון הפיזיולוגי שבין הקיבה לוושט. אך יש ילדים שאצלם ניתן למצוא ריפלוקס, גם בגיל שנה ויותר.התופעה של רפלוקס אצל תינוקות נובעת מחוסר בשלות של המעבר בין הושט והקיבהוחולפת ברוב המקרים עד גיל 6-8 חודשים.
לעיתים תופעת רפלוקס אצל תינוקות גורמת לסבל רב לתינוק ולסיבוכים הכוללים בעיות נשימה, בעיות בגדילה ועלייה במשקל. בעקבות כך הופעה של בכי ואי שקט ניכרים ברוב שעות היום.
ד"ר שינהר מטפל ברפלוקס אצל תינוקות ע"י מתן פתרון טבעי שמזרז את ההבשלה של המעבר בין הקיבה לוושט ובכך מביא להפסקת התופעה.
אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא מומחה.