בקע מפשעתי והידרוצלה

בקע מפשעתי והידרוצלה (נוזלים באשכים) הינה הבעיה השכיחה ביותר בכירורגיה של ילדים. כ-5% מכלל הילדים נולדים עם תופעה זו. לעיתים תופעה זאת מאובחנת בסמוך או זמן קצר לאחר הלידה ולעיתים מופיעה בגיל מאוחר יותר.

הסיבה לתופעה נעוצה אי שם בזמן ההתפתחות העוברית. מקור האשכים בעובר הינו ליד הכליות. במהלך ההריון האשכים נודדים במורד הבטן ולקראת סוף ההריון יורדים לשק האשכים. בזמן היציאה לשק האשכים, הם מושכים איתם שרוול של רקמה מדופן הבטן שיורד יחד עם האשך לשק האשכים. ניתן לדמיון זאת כאצבע של כפפה שבסופה נמצא האשך. עם סיום הירידה לשק האשכים, שרול זה אמור להסגר ואז אין חיבור בין חלל הבטן והאשך.

במקרים מסוימים , סגירה זו אינה נעשית כראוי ונוצרת תעלה המקשרת בין חלל הבטן ושק האשכים. אם תעלה זו צרה מאד, אזי נוזלים מתוך חלל הבטן יכולים לצאת אל האשך ולעטוף אותו ובכך נוצר הידרוצלה (תרגום… שק של נוזל). לעומת זאת אם השרוול פתוח בצורה רחבה יותר, הרי שמעי יכול להיכנס אל שרול זה ואז נוצר בקע מפשעתי שלתוכו יכול להיכנס מעי ואצל בנות שחלה. תופעה זו מולדת, אך עלולה להופיע בגילאים מאוחרים יותר ועדיין תחשב כממצא מולד.

ביטוי קליני
בקע מפשעתי יבוא ליד ביטוי כנפיחות בולטת במפשעה שיוצאת וחוזרת לסירוגין בהתאם ללחץ הבטני שמפעיל הילד. בקע מפשעתי עלול לגרום לכאב ואי נוחות ובהחלט יכול להוות סיבה לבכי של התינוק. תופעה זו נפוצה בקרב בנים משמעותית (פי 8 ) מאשר בקרב בנות.
 

נוזלים באשכים יראו כהגדלה של האשך ולעיתים במימדים גדולים מאד. במרבית המקרים הנוזלים באשכים יראו ישר לאחר הלידה. הנוזלים יכולים לשנות את כמותם במשך היממה ולרוב בבוקר תהיה הכמות מעטה יותר ובמשך היום כשפעילות הילד מתגברת, הכמות של הנוזלים באשכים גדלה. נוזלים באשכים אינם כואבים ואינם סיבה לבכי של התינוק.במקרים מסוימים הביטוי הראשוני של בקע מפשעתי הינו כליאה המתבטאת בכניסה של לולאת מעי לתוך הבקע שאינה יכולה לחזור לחלל הבטן ובכך גורמת לאי שקט ועשויה להסתיים בנזק למעי.

אבחנה
האבחנה של בקע ונוזלים באשכים הינה קלינית בלבד, בדיקה על ידי כירורג ילדים ואינה דורשת ביצוע כל בדיקה נוספת כגון אולטרה סאונד, או הדמיה אחרת. בקרב תינוקות בנות, מתחת לגיל שנתיים הסיכוי לבקע מפשעתי דו צדדי הינו בשכיחות גבוהה ויש לקחת זאת בחשבון בזמן הניתוח.

טיפול
נוזלים באשכים נספגים במרבית המקרים בשנה הראשונה לחיי התינוק ולכן במרבית המקרים הניתוח לנוזלים באשכים יבוצע בסביבות גיל שנה במידה ולא נספגו מאליהן.

בקע מפשעתי מצדיק ניתוח בכל גיל כולל פגים ואינו נסגר מאליו. יתרה מכך, הסיכוי לכליאה של בקע מצדיק ביצוע ניתוח ואין מקום להמתנה לסגירה טבעית שלו.

הניתוח והתאוששות
הניתוח נעשה בגישה ניתוחים פתוחה על ידי ביצוע חתך במפשעה מציאת השרוול שלא נסגר מלידה על ידי תפר וסגירת העור על ידי תפירה או הדבקה. כאמור, בבנות מתחת לגיל שנתיים מקובל לעשות תיקון דו צדדי. בתינוקות קטנים, עד גיל 4 חודשים ניתן לבצע את הניתוח בהרדמה חלקית באמצעות הרדמה ספינלית (דמוי אפידורל) ובילדים גדולים יותר ההרדמה נעשית עם מסכה.מכל האמור לעיל בקע בקרב ילדים אינו נובע מחולשה של דופן הבטן כמו אצל מבוגרים ולכן התיקון אינו כולל החדרת רשת או שימוש בגישה לפרוסקופיה. מדובר בפעולה קצרה יחסית שההתאוששות ממנה מאד מהירה ולרוב כשעתיים לאחר הניתוח הילד או הילדה יכולים לתפקד כמעט כרגיל למעט הכאב שבחתך הקטן בשיפולי הבטן. ילדים מעל גיל שנתיים שעוברים את הניתוח, ההמלצה הינה הימנעות ממאמצים גופניים הכוללים משחקי כדור, אופניים וכדומה לתקופה של שבועיים עד שלושה.כליאה של בקע מפשעתי 
הסיבוך העיקרי של בקע מפשעתי הינה כליאה שמתבטאת באי שקט, גוש נוקשה במפשעה ובהמשך הופעה של הקאות כביטוי של חסימת מעי. כליאה דורשת התייחסות דחופה עקב חשש לנמק של המעי. במצב זה, ישנה חשיבות להגעה דחופה לרופא או חדר מיון על מנת לקבל טיפול של החזרת הבקע למקומו. לאחר החזרת הבקע הכלוא, רצוי לבצע ניתוח בהקדם האפשרי תוך ימים ספורים מתוך חשש לחזרתה של הכליאה. במידה ולא ניתן להחזיר את הבקע הכלוא, יבוצע ניתוח חירום ובו ישוחרר המעי הכלוא תוך התבוננות במצבו ובדיקה שאינו נמקי והחזרתו לתוך חלל הבטן.

הניתוח – סיבוכים
סיבוכים של בקע מפשעתי הינם יחסית נדירים ובמיוחד אם הם מבוצעים על ידי כירורג ילדים מיומן. חזרה של הבקע קוראת בפחות מ-1% של המקרים ונובעת לרוב מסגירה בלתי שלמה של שרוול הבקע. יכולים להיווצר סיבוכים נוספים כגון פצע של הניתוח, דימום ועוד, אך הם נדירים ושכילותם הינה כבכל פעולה כירורגית אחרת.

לסיכום
בקע מפשעתי ונוזלים באשכים הינה תופעה נפוצה הדורשת טיפול על ידי כירורג ילדים, אבחנה וטיפול מקצועיים יביאו להחלמה מלאה תוך זמן קצר וללא סיבוכים.

לקבלת מידע נוסף ולתאום תור לקליניקה,
התקשרו אלי כעת לטלפון 0722-796-046

כתובת הקליניקה: ברודצקי 43 כניסה ב' קומה ראשונה מרכז רפואות רמת אביב

מאמרים נוספים: