אטופיק דרמטיטיס – מחלה שכיחה, מחלה אלרגית בעיקרה

מאת ד"ר דניאל שינהר M.d. ומומחה להומיאופתיה מודרנית

"אטופיק דרמטיטיס" הינה מחלה שכיחה, מחלה אלרגית בעיקרה. שכיחותה של המחלה, עולה בעשורים האחרונים בעיקר במדינות מערביות מפותחות וכ-10-20 אחוז מכלל הילדים סובלים בילדותם ממחלה זו.

אחוז אחד עד שלושה אחוז מהמבוגרים סובלים מהמחלה ולפיכך ניתן להבין, שהרוב מחלימים. האבחנה של המחלה אינה קלה ורופאים רבים מאבחנים אותה בקלות דעת. לעיתים כל פריחה שמגרדת שסיבתה אינה ברורה, מאובחנת כאטופיק דרמטיטיס ללא הצדקה.

אופי המחלה

  • גרד – אחת התופעות המרכזיות של המחלה היא הגרד הקשה. פעמים רבות הגרד מופיע לפני הפריחה ואפילו יתכן שהפריחה הינה תוצאה של הגרד. פריחות בעור ללא גרד אינם אטופיק דרמטיטיס. הגרד מלווה את הילד לאורך כל שעות היום, והוא מוחמר בעיקר לאחר אמבטיה חמה. לעיתים הגרד יכול להחמיר בשעות לילה והילד עלול לגרד עצמו עד זוב דם תוך כדי שינה. אזורי הגרד והפריחה אופייניים מאד ויכולים להשתנות עם הגיל.
  • אזורי גרד – בתינוקות, האזור האופייני הינו בלחיים ובכפלי העור, אך יכול להיות בכל שטח הגוף. בגיל הילדות, עיקר הפריחה בכפלי המרפקים, מאחורי הברכיים, אזורי שורש כף היד, כף היד, הקרסול, כף הרגל והצוואר. מגע העור באזורים אלה ואחרים כמו בטן וגב, הינו מחוספס ויבש.
המחלה בעלת אופי בלתי רציף, דהיינו יכולה להעלם ולהתלקח מחדש. בזמן ההפוגות, העור הינו יבש ומחוספס וזהו ממצא אופייני ביותר. צורת התבטאות זו של הפוגות והתלקחות אופיינית מאד למחלות אלרגיות.סיבות להופעת הסיפטומים:

  • זיהומים בעור – זיהומים בעור ודלקות בעור כתוצאה מחיידקים עלולים להיות גורם משמעותי בהחמרת המחלה. על העור קיימים חיידקים רבים שאינם חודרים אותו, אולם בחולי אטופיק דרמטיטיס מנגנוני ההגנה אינם תקינים ולכן החיידקים גורמים לדלקת וגירוי שמוביל לגרד קשה.
  • תזונה- חולי אטופיק דרטיטיס, נוטים לאלרגיה למזונות שונים ולמעשה, כמו בכל תופעה אלרגית אחרת, חשיפה למזון מסוים יכולה להביא להחמרה במחלה.
גורמי אלרגיה נוספים:
  • חומרים רבים יכולים לגרום לתופעות אלרגיות, כמו חומרים נשאפים, חומרי ניקוי, צמחים ולמעשה כל חומר שנמצא בסביבת הילד שעלול לגרום לתופעות אלרגיות, יכול להצית את התפרחת המגרדת.
  • מתח נפשי – באטופיק דרמטיטיס, הוכח בצורה די ברורה שמתח נפשי עלול לגרום להופעת הגרד ולהביא להחמרה במצב העור.
אבחנה:
האבחנה תעשה בעיקר על סמך הסיפטומים שפורטו לעיל וניתן להוסיף עוד מספר בדיקות דם שיכולות לאושש את האבחנה. ספירת דם עם רמות גבוהות של תאי דם לבנים מסוג איאוזינופיליים תהיה אופיינית מאד. רמות גבוהות של נוגדנים האופייניים למחלות אלרגיות מסוג IgE  יופיעו בחולים אלה. ברוב המקרים האבחנה הינה קלינית בעיקרה.

אין במידע באתר זה תחליף להיוועצות עם רופא מומחה.

לקבלת מידע נוסף ולתאום תור לקליניקה,
התקשרו אלי כעת לטלפון 0722-796-046

כתובת הקליניקה: ברודצקי 43 כניסה ב' קומה ראשונה מרכז רפואות רמת אביב

מאמרים נוספים: