בקע טבורי

הטבור הנמצא במרכז הבטן ודרכו עוברים בחיים העובריים כלי הדם המחברים בין העובר לבין השליה ברחם האם. לאחר הלידה, כלי הדם האלה נסגרים ולמעשה מחזקים את הסגירה של הטבור.

ב-5% מהתינוקות, הטבור אינו נסגר כראוי ונוצר פגם בדופן הבטן, הידוע כבקע טבורי. לא ברורה הסיבה להיווצרותו של בקע טבורי, אך בילדים עם מחלות ברקמות חיבור ו/או תפקוד נמוך של בלוטת התריס, השכיחות לתופעה זו שכיחה יותר.

הבקע הטבורי, נראה כבליטה שיוצאת מהטבור בגדלים שונים ולרוב בתוך בליטה זו נמצא מעי או שומן מתוך הבטן. בקע טבורי אינו כואב ,אינו גורם או סיבה לבכי של התינוק גם אם הוא בולט במידה רבה ומרשימה. לעיתים, ניתן לשמוע קולות של מעיים בתוך הבקע ואין לכך משמעות קלינית מיוחדת.

במידה והבקעים הינם קטנים מאד, יתכן ולא יאובחנו בגיל צעיר ויתגלו רק בגיל מאוחר יותר (גילאי בית הספר) כאשר הביטוי יהיה כאבי בטן חוזרים בעיקר בעת ביצוע פעילות גופנית בשיעורי ספורט, ריצה, וכפיפות בטן.

 ב-70% מהמקרים הבקע הטבור ייסגר מאליו ללא כל התערבות כירורגית עד סביבות גיל ארבע שנים ולכן אין מקום לנתח תינוק או ילד עם בקע טבורי לפני גיל ארבע שנים. 

הסיכוי לסגירת הבקע תלוי בגיל התינוק ובגודל הבקע. לדוגמא תינוק קטן עם בקע בקוטר פחות מ-1 ס”מ ניתן לשער שהבקע ייסגר מאליו, בסבירות של למעלה מ-90 אחוז. לעומת זאת ילד בן שלוש עם בקע בקוטר של 2 ס”מ , הסבירות לסגירתו של הבקע הינה נמוכה ביותר וניתן לשקול להקדים את הניתוח.

סיבוכים של בקע טבורי הינם נדירים ביותר וכוללים כליאה של הבקע, כלומר מעי נלכד בתוך הבקע ואינו חוזר לחלל הבטן. מצב זה הינו נדיר ביותר הדורש התייחסות כירורגית דחופה.

הטיפול בבקע טבורי הינו מעקב מרפאה עד גיל ארבע שנים ובמידה והבקע אינו נסגר יש לבצע ניתוח לתיקון הבקע. הניתוח יבוצע בהרדמה כללית במסגרת אשפוז יום. בזמן הניתוח מבצעים חתך מעל או מתחת לטבור, מוצאים את הפגם בדופן הבטן ומתקנים בעזרת מספר תפרים. העור מעל הטבור , נסגר על ידי תפרים או בעזרת הדבקה.

לאחר הניתוח, יש להימנע ממאמצים גופניים הכוללים חוגי ספורט, רכיבה על אופניים, משחקי כדור וזאת לתקופה של שבועיים שלושה לאחר הניתוח. הסיכוי לחזרתו של הבקע הטבורי, במידה ובוצע ניתוח בצורה טכנית טובה הינו נמוך ביותר והחלמה מלאה.

בניתוח מסוג זה בילדים אין משתמשים בגישה לפרוסקופית ואין משתמשים ברשת/טלאי לתיקון של הפגם בטבור כפי שמקובל בכירורגיה של המבוגרים כיוון שזה פגם מולד. 

לקבלת מידע נוסף ולתאום תור לקליניקה,
התקשרו אלי כעת לטלפון 0722-796-046

כתובת הקליניקה: ברודצקי 43 כניסה ב' קומה ראשונה מרכז רפואות רמת אביב

מאמרים נוספים: