לשון קשורה אצל תינוקות
חוזרים לדבר על הנושא שקשה לכן, הנקה לבייבי עם לשון עגונה/קשורה. תדענה, אתן לא לבד. תופעה של לשון קשורה אצל פעוטות מוכרת משחר האנושות ולמרות שהיא כל כך נפוצה קיים ויכוח גדול לגביה. קיימת אי הסכמה לגבי האם זה בכלל מפריע לתינוק ומה הטיפול המומלץ. לשון קשורה אצל תינוקות שכיחה מאד והיא מופיעה ב-4% מכלל התינוקות ושכיחה יותר בבנים מאשר בבנות.
ניתן לסווג את מידת העגינה של הלשון לדרגות חומרה שונות. למעשה מדובר בוילון ריקמתי מתחת ללשון המונע ממנה להעלות לחך העליון או לצאת החוצה לעבר קו השיניים. וילון ריקמתי זה חסר אספקת דם או עצבוב.
אז למה למעשה זה מפריע ולה הבייבי שלנו בוכה בזמן הנקה?
נהוג לחשוב שלשון עגונה/קשורה בזמן הנקה ועלולה לפגוע בדיבור במהלך החיים. קיימים מחקרים רבים בספרות הרפואית התומכים בתיאוריה זו ומדובר גם בהפרעה בנושאים סוציאליים אחרים כמו אפשרות ללקק את השפתיים, לאכול גלידה, לנגן על כלי נשיפה ואפילו נשיקות.
בתינוקות הוילון הרקמתי מאד דק ועדין ועם הגדילה בגיל הוא הולך ומתעבה ומקבל אספקת דם עשירה יותר. לרוב התופעה תאובחן על ידי יועצות הנקה, רופאי ילדים ובהמשך החיים על ידי קלינאיות תקשורת. בזמן ההנקה התינוק מרים את הלשון לכיוון החך העליון והפטמה של האם עוברת סחיטה ועיסוי על ידי הלשון. אם הלשון עגונה/קשורה הפטמה נלחצת בין החניכיים ובכך נוצרת פציעה וכאב לאם ואינה מאפשרת הנקה טובה ויעילה. במקביל התינוק הופך להיות מתוסכל ורעב והוא מגביר את נשיכת הפטמה. מצב זה במידה ויתמשך יביא במקרים רבים להפסקת ההנקה וחבל.
בגילאים מבוגרים הלשון הקשורה/העגונה משפיעה על הדיבור. בעיקר מדובר על אותיות הדורשות הרמה של הלשון כגון: ג, ל, ושחרור הלשון בשילוב עם קלינאית תקשורת יכול לשפר מאד את הגיית המילים.
אז מה עושים עם לשון קשורה אצל תינוקות
בתינוקות שאך זה נולדו שחרור הלשון יביא במרבית המקרים לשיפור מידי בהנקה. ד"ר שינהר מנהל מחלקת כירורגית ילדים בשיבא תל השומר, פיתח שיטה ייחודית לשחרור של הלשון ללא צורך באלחוש וללא כאב. שיטה זו הינה פרי ניסיון של 30 שנה בטיפול בילודים ובתינוקות ומיד לאחר הפעולה התינוק יכול לינוק ללא כל בעיה והעיקר שאין צורך בכל טיפול נוסף בהמשך כגון פיזיותרפיה ללשון או כל עיסוי אחר ללשון.
ד"ר שינהר מבצע התרת לשון קשורה אצל פעוטות במרפאתו בתנאים סטריליים מחמירים תוך דאגה לתינוק בתהליך שאורך דקות ספורות ובמרבית המקרים האמהות מדווחות על שיפור בהנקה מיד לאחר הפעולה. בילדים גדולים יותר (כשהפה שלהם כבר מלא שיניים), התרת הלשון הקשורה מתבצעת עם הרדמת מסכה בחדר ניתוח וגם אז מדובר בפעולה קצרה עם תוצאות טובות ומידיות.
אז למה לחכות…. דר׳ דניאל שינהר, מנהל מחלקת ילדים בבית החולים ספרא , שיבא תל השומר מטפל מעל ל – 30 שנה בתינוקות , פגים ועד מתבגרים ישמח לפגוש אתכם בקליניקה שלו לביצוע הפרוצדורה. ד"ר שינהר מאמין בגישה טיפולית המתייחסת למטופל בגובה העיניים והתייחסות אליו באופן בלתי אמצעי, המשלב טיפול מקצועי ברמה הגבוהה ביותר וללא כאב.